Bewoners Graadt van Roggenweg in de steek gelaten

Eén van de drukste en smerigste wegen is de Graadt van Roggenweg. Daarom is het een slechte zaak dat de route Kinglaan – Weg der Verenigde Naties – Graadt van Roggenweg in de nota “Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar” (2012) is aangewezen als “fly-in”: de belangrijkste route vanaf de RING naar de binnenstad. Als dat werkelijkheid wordt, dan valt er op de Graadt van Roggenweg helemaal niet meer gezond te wonen.

Om het nog erger te maken heeft het college besloten tot de knip op de Croeselaan. Dat besluit is in juni in alle stilte genomen, zodat de bewoners daar niet tijdig tegen in het geweer konden komen. Het gevolg van dat besluit is dat al het verkeer dat van de Europalaan komt en de binnenstad als bestemming heeft (en omgekeerd), nu via de Graadt van Roggenweg plaatsvindt. Dat krijgen de bewoners van de Graadt van Roggenweg er bovenop.

Opmerkelijk is dat er niet één fractie in de gemeenteraad is, die daar ook maar vragen over heeft gesteld. Niet over het feit dat het besluit, laat staan het voornemen tot het besluit, niet tijdig aan de bewoners bekend is gemaakt, maar ook niet over de vraag wat de gevolgen zijn voor de bewoners wat betreft de extra luchtverontreiniging. Kennelijk houdt de gezondheid van de bewoners van de Graadt van Roggenweg de raadsleden niet bezig. Bij navraag bleek de afdeling Mobiliteit en Milieu de knip te hebben ontraden met het argument dat de gezondheidsschade minder is als het verkeer over de Van Zijstweg wordt afgewikkeld. Het advies knip croeselaan werd aan de raadsleden toegestuurd, maar geen van de raadsleden zag daarin aanleiding op de kwestie terug te komen.

Tijdens de raadsvergadering van 3 oktober vroeg Michel Eggermont van de SP nog wel of de luchtverontreiniging op de Graadt van Roggenweg gemonitord zou worden. Dat werd prompt toegezegd door de wethouder. Een loze toezegging want er wordt op 52 plaatsen gemeten, maar op de Graadt van Roggenweg niet. Kennelijk is dat bij wethouder Lintmeijer en ook bij Michel Eggermont niet bekend. Eggermont nam met de loze toezegging echter genoegen. Teleurstellend, want een jaar geleden deed hij mee aan een enquete onder de bewoners naar de gezondheid van de bewoners van de Graadt van Roggenweg in verband met de luchtverontreiniging.