Stinkende 2-takt bladblazer nog steeds in gebruik in Utrecht

In 2014 werden er door de SSLU en de Partij voor de Dieren al vragen over gesteld:  waarom nog steeds sterk luchtvervuilende 2-takt bladblazers in Utrecht?  Het antwoord van het college was dat die niet gemist konden worden in de herfst als er grote hopen herfstbladeren liggen. Daar zouden elektrische bladblazers niet sterk genoeg voor zijn.

We zijn nu 5 jaar later en die 2-takt bladblazers kunnen kennelijk nog steeds niet gemist worden, ook als er (zoals op de foto te zien is) nauwelijks bladeren liggen.

Afgezien van de enorme herrie waar de mannen met de bladblazers de hele dag aan blootstaan, staan ze ook de hele dag bloot aan wolken fijn stof. Hoe kleiner fijn stof hoe meer die in de longen doordringt en in de bloedbaan terechtkomt en ontstekingen veroorzaakt bij vitale organen (het hart, de hersenen, e.d.).

Waarom zijn 2- takt motoren zo smerig? Omdat de olie waarmee ze gesmeerd worden aan de benzine wordt toegevoegd en mét de benzine een mengsel vormt dat bij verbranding extreem veel fijn stof de lucht in blaast.

De gemeente heeft wel een milieuzone ingevoerd waar diesel van voor 2001 niet in mogen (de binnenstad en het stationsgebied), maar het verbieden van 2-takt bladblazers en 2-takt scooters en bromfietsen, daar is het nog steeds niet van gekomen.